Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i bićete redovno obaveštavani o tekućim dešavanjima putem maila.


Prvi kongres ruralnog turizma Srbije


Prvi kongres ruralnog turizma Srbije pod nazivom ’’Multisektorska partnerstva kao temelj kreiranja ruralne turističke destinacije’’, održan je u Kragujevcu 27. i 28. maja 2010. godine u organizaciji Privredne komore Beograda i belgijskog Caritas-a, uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u saradnji sa Udruženjem ’’Seoski turizam Srbije’’, Centrom za odgovorni i održivi razvoj turizma (CenORT) i Gradom Kragujevcem.

 

Na Kongresu su predstavljene dosadašnje aktivnosti u razvoju ruralnog turizma u Srbiji i mogućnosti razvoja ovog sektora. Državni sekretar ministarstva ekonomije dr Goran Petković je ocenio da ruralni turizam u Srbiji ima velike potencijale i zadatak države je da šansu pretoči u konkretne poslove.

 

Medjunarodni učesnici iz Litvanije , Španije, Austrije ,Hrvatske , Slovenije, Bosne i Hercegovine i Belgije preneli svoja iskustva i primere dobre prakse. Prema oceni međunarodnih učesnika u Srbiji ruralni turizam još uvek nije dovoljno razvijen, mada se u poslednjih pet godina beleži povećanje broja turista na selu. Istaknuta je potreba za jačanjem partnerstva javnog i privatnog sektora i doneti su zaključci koji će biti posticaj za dalju saradnju na svim nivoima.

 

Potpisana je Deklaracija o ruralnom turizmu koja definiše ulogu svih subjekata koji su uključeni u pružanje usluga. Potpisujući ovu Deklaraciju o ruralnom turizmu, potpisnici su se obavezali da je dosledno sprovode, a ona ostaje otvorena za pristupanje i svim drugim subjektima koji su spremni da sinhronizovanim zajedničkim delovanjem rade na ruralnom razvoju i razvoju ruralnog turizma Srbije.

 

U ime CenORT-a, Deklaraciju o ruralno turizmu je potpisao prof. Dr Jovan Popesku, predsednik.